Venkovní žaluzie, markýzy, rolety a vítr

Máte nebo si chcete pořídit kvalitní zastínění? Myslete i na povětrnostní podmínky, které u vašeho domu nebo na balkoně panují.

Markýzy (18)Každý exteriérový produkt protisluneční ochrany má své větrné limity. Především se jedná o markýzy, textilní rolety, venkovní žaluzie, lamelové pergoly.

Výrobky jsou testovány a podrobeny zátěžovým zkouškám. Nahlédněte do svých uživatelských manuálů, popřípadě do předávacích protokolů a zkontrolujte, kolik metrů za vteřinu zvládne Vaše markýza nebo venkovní žaluzie. Předejdete tak zbytečným starostem, pojistným událostem a újmě na majetku.

  

U venkovních žaluzií a rolet hraje roli při určení větrného zatížení:

  • plocha
  • vzdálenost od okna, popřípadě fasády
  • způsob bočního vedení
  • lze přihlédnout i k velikosti a tvaru lamely

Jako příklad uvádíme posuvné dveře na terasu o rozměru 1600 x 2500 mm. Žaluzie v ostění, boční vedení ve špaletě, lamela s obrubou. Tato žaluzie je funkční a odolá rychlosti větru do 70 km/hod.

Předokení rolety (16)

Samozřejmě silný vítr je provázen poryvy, které mohou být až 1/3 rychlejší. Žaluzie při tomto větru přirozeně rachotí (zejména v noci nepříjemné) a může dojít k drobným průhybům lamel. Připomínáme, že při větru okolo 70 km/hod je již obtížná lidská chůze. Rychlost větru společně s převodem jednotek a projevů jednotlivých rychlostí v přírodě můžeme sledovat díky stupnici kterou vytvořil v 19. století irský kontradmirál Francis Beaufort.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Beaufortova_stupnice

Pokud si nejste jistí větrnou odolností Vašich žaluzií rolet, markýz, volejte, pište!

A jestli máte protisluneční ochranu zahrnutou v pojistce nemovitosti, tak neseďte doma a běžte pouštět draka.

Tyvado!

Fotogalerie

Markýzy (18) Předokení rolety (16)




Další články:

POPTÁVKA SLUŽEB / DOTAZ

Corradi Alaris Warema Neher
Mapa